Leteckí záchranári ratovali dnes skialpinistu i malú lyžiarku

03.03.2013 Poprad

Vysoké Tatry 2. marca (TASR) - Na pomoc 43-ročnému maďarskému skialpinistovi letel dnes do oblasti Vysokých Tatier vrtuľník záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE.

Zraneného muža následne transportovali leteckí záchranári do popradskej nemocnice.

Ako informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe (VZZS – ATE) Sylvia Galajda, štátny príslušník Maďarska dnes utrpel zranenia kolena, v dôsledku čoho nebol schopný ďalšieho pohybu, a to v Zadnej Velickej doline.

"Jeho kolegovia privolali pomoc prostredníctvom linky tiesňového volania. Potom, ako na miesto priletel vrtuľník, k zranenému spustili lekára pomocou palubného navijaka," priblížila Galajda s tým, že Maďara, ktorý už prejavoval známky ľahkého podchladenia, ošetril a zateplil.

Zraneného skialpinistu evakuovali z vysokohorského terénu takisto pomocou palubného navijaka a počas medzipristátia pri Sliezskom dome ho záchranári naložili do vrtuľníka. Pacienta následne transportovali do popradskej nemocnice.

x x x

Žilinská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) Air - Transport Europe (ATE) zasahovala dnes popoludní v lyžiarskom stredisku Martinské hole. Zranila sa tam 12-ročná lyžiarka.

Ako TASR informovala hovorkyňa VZZS ATE Sylvia Galajda, 12-ročné dievča z Martina prevzali od posádky horskej záchrannej služby s podozrením na poranenie driekovej oblasti chrbtice.

„Leteckí záchranári pokračovali v liečbe a mladú pacientku transportovali do Univerzitnej nemocnice v Martine,“ uzavrela Galajda.
 

Vyberte región